Mutfak ve Banyo Egzoz Havalandırma Fanlarında Tasarruf İçin Önlemler

Bu tip fanlar genellikle sabit devirli fanlardır. Buralarda fan enerjisinden tasarruf için aşağıdaki önlemler sayılabilir.

* Kademeli devirli fanlar kullanılabilir.

* Fanların gerekli olmadığı zamanlarda çalıştırılması (zaman saatleri kullanılması) sağlanabilir.

* Merkezi egzoz fanları yerine, lokal fanlar kullanılması ve bu fanların bağımsız kumandaları aydınlatmadan,  zaman saatlerinden veya

kullanıcılardan) olması sağlanabilir.

* Damper bina otomasyonu yangın sinyali verdiğinde, havayı garaj yerine dışarı atmalıdır. Yangın damperi kullanmak ve yangın ihbar sisteminden kumanda olarak çalışmalıdır.

* Sürekli olmayan havalandırma fanları için havalandırma debisi : küçük banyolarda (10 m2’ye kadar ) her 1 m2 için 17m3/h (veya saatte 8 hava değişimi ) , büyük banyo -tuvaletlerde (10 m2 ‘den büyük ) her 1m2 için 15 m3/h , jakuzili banyolarda ise 170 m3/h tavsiye edilir.

* Fan , duşun veya tuvaletin üzerine konulur. Banyo kapısının altında , hava girişi için açıklık bırakılmalıdır.

Fanlar zaman ayarlı olmalı ve banyodan çıkıldıktan belirli bir süre çalışmaya devam edebilmelidir. Banyolarda sürekli havalandırmada fan debisi 35-85 m3/h olmalıdır.

*Tuvalet fanlarının kullanılmadığı zaman çalışması sağlanabilir.(Zaman saatli fanlar ışıklar kapatıldıktan sonra 5-10 dakika sonra durabilir.)