SULU YERDEN ISITMA SİSTEMİ

Binalarda yerden ısıtma sistemi son dönemde artan bir eğilimle birlikte sıklıkla kullanılmaktadır. Doğru biçimde uygulanan bir yerden ısıtma sistemi kullanıcıya yüksek konfor ve tasarruf sağlar. Konut, ofis, cami, spor salonu, hamam, kapalı yüzme havuzu gibi birçok alanda uygulama yapılabilen bu sistem özellikle yüksek hacimlerde konfor sağlayan bir sistemdir.

Yerden ısıtma sisteminin sıcak su kaynağı bir kazan, kombi, ısı pompası vb. olabilir. Bu Kaynaklardan itibaren yerden ısıtma kolektörlerini besleyecek olan kolon hatları kapasite ve su debisine uygun çaplarda çekilmelidir. Kolon hattı ile kolektöre gelen su bu noktadan zemine dağılarak ortamı ısıtmak üzere zemin altında dolaşır.

Yerden ısıtma sistemi ile ısıtılan bir hacimde ısınan hava bütün zeminden homojen olarak yükselir ve sıcaklık yerden tavana doğru azalır. Radyatörlü bir sistemde ise sıcaklık tavanda yüksektir. Bu nedenle yüksek tavanlı hacimlerde yerden ısıtma sistemi büyük avantaj sağlar. Ayrıca İnsanların kullanım alanında (yerden 0-2 mt) yerden ısıtma sistemi daha konforlu bir ısı dağılımı sağlar.

Statik ısıtma sistemlerinde ortamda ısı kaybının yüksek olduğu bölgelerin ısıtılması çok önemlidir. Örnek olarak bazı yapılarda tercih edilen fransız balkon ve pencereler, radyatörlerin diğer duvarlara konulmasını gerektirmektedir. Böyle durumlarda yerden ısıtma sistemi homojen ısı dağılımı açısından yine avantajlı konumdadır. Ayrıca yerden ısıtma sisteminde radyatör gibi görüntü kirliliği ve alan kaybı meydana gelmez.

Yerden ısıtma sisteminde su rejimi diğer sistemlere göre daha düşük sıcaklıktadır. Yüksek sıcaklıktaki rejimde hem hızlı hava hareketi ile toz kalkmasına hem de yüksek zemin sıcaklığı ile birlikte sağlık sorunlarına yol açabileceği için en fazla 50-55 C sıcaklık ile çalıştırılmalıdır. Bu durum ayrıca, günümüzde çok sık kullanılan yoğuşmalı cihazlarda maksimum verim alınmasını da sağlar.

Yerden ısıtma sistemi uygulamaları son derece pratiktir. Zemin üzerine modülasyon kanallı izolasyon plakası uygulanır ve oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu, ısı ihtiyacı doğrultusunda yapılan hesaba göre ve uygun aralıklarda (modülasyon aralığı) döşenir. Isı kaybı yüksek olan pencere, kapı vb. bölgelerde daha sık modülasyon aralığında boru döşenmelidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Sistemde dolaşan su ve debisi yüksek olduğu için sirkülasyon pompası seçimine dikkat edilmelidir.

Sistem zemine gömülü olduğu için, uygulama yapılırken zemin altında kalan borularda ek parçası (fitting) kullanılmamalıdır.

Mimari planlama yapılırken, sistemin zeminde 8-10 cm yükseklik ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

Sistemin ilk çalıştırılma sırasında geç rejime girer.